KPI 12. De VRT maakt haar aanbod toegankelijk voor personen met een auditieve en/of visuele beperking.

De VRT is de publieke omroep voor iedereen in Vlaanderen. Dat betekent onder andere dat ook slechthorenden en slechtzienden zo goed mogelijk toegang moeten hebben tot het VRT-aanbod.

  • Een anderstalig programma in het Nederlands volgen kan via een speciale tv-box voor gesproken ondertiteling. In 2021 waren alle tv-producties (uitgezonderd specifieke archiefbeelden) voorzien van gesproken ondertiteling. (Dankzij de lokale technische koppeling van het systeem met de VRT-technologie was dat voor het eerst het geval.)
  • Alle Vlaamse fictiereeksen (exclusief soaps) in primetime op Eén en Canvas werden in 2021 voorzien van audiodescriptie. In 2021 ging het over: Albatros, Black Out (reeks 1), Beau Séjour (reeks 2), Dertigers (reeksen 1, 2 en 3), Professor T (reeksen 2 en 3), The Shaq, Leef, Lockdown, We moeten eens praten, Onder vuur (reeks 1), Zie me graag (reeksen 1, 2 en 3), Undercover (reeks 3), Gevoel voor tumor, Fiskepark, GR5 en Tytgat Chocolat.
  • De VRT verbeterde in 2021 de inclusieve gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van haar website- en app-aanbod. Daarbij werd rekening gehouden met de succescriteria van WCAG 2.1 (niveau A en AA). Diverse initiatieven werden daartoe genomen:
    • Alle UX- en UI-designers kregen een opleiding “inclusief werken”. Dat moet ertoe bijdragen dat eindgebruikers (onder andere personen met een beperking en ouderen) betrokken worden vanaf de start van een vernieuwingstraject van digitale producten. Een opleiding over toegankelijkheid werd gemaakt voor ontwikkelaars van websites en apps. Die startten tevens met het gebruiken van een virtualreality-trainingsmiddel dat toelaat te ervaren hoe het is om met een visuele beperking gebruik te maken van de digitale producten.
    • De VRT zette de eerste stappen in het opzetten van een echt inclusief gebruikersonderzoek waaraan ook personen met een beperking deel kunnen nemen. Daarbij werd ingezet op het samenstellen en inzetten van een representatief gebruikerspanel van personen met en zonder een beperking, ouderen, e.d. Bij gebruikerstesten van VRT NU gaf dit panel haar feedback. Die informatie werd vervolgens gebruikt bij vernieuwingen aan dit online videoplatform. Bij het design van een nieuwe audiospeler werd rekening gehouden met toegankelijkheidseisen (zoals vertraagd afspelen).
    • De testprocedures van de digitale producten werden herwerkt zodat toegankelijkheidsfouten sneller opgemerkt en voorkomen kunnen worden.
    • De toegankelijkheid van de radio-apps werd verbeterd door in te spelen op de klachten van luisteraars (als gevolg van de herlancering in 2020).
  • 99,98% van de Nederlandstalige programma's werd ondertiteld. Enkel in de maanden januari en april kon net niet het volledige Nederlandstalige programma-aanbod van ondertitels voorzien worden.
  • Op basis van het beschikbare datarapport blijkt dat 86,8% van het videoaanbod op VRT NU in december 2021 ondertiteld was. Dit aandeel slaat op het videoaanbod-op-aanvraag. De live streaming van Eén, Canvas en Ketnet is op eenzelfde manier ondertiteld zoals de uitzendingen op televisie. Naast VRT NU, werd op de VRT-websites bij veel videofragmenten ondertiteling aangeboden. De VRT beschikte eind 2021 evenwel nog niet over een accuraat datarapport waaruit het aandeel van het ondertitelde videoaanbod op de VRT-websites gerapporteerd kan worden.
  • In 2021 werden Het journaal van 19 uur (Eén) en Karrewiet (Ketnet) met Vlaamse Gebarentaal uitgezonden op open net via het lineaire Ketnet-kanaal. Deze werden getolkt door een tolk Vlaamse Gebarentaal (VGT). Naast beide programma’s biedt VRT NU nieuwsitems die getolkt werden door gebarentaligen (in 2021 in totaal 30 items). Met het oog op gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid streeft de VRT ernaar om VRT NU als het heldere dedicated kijkplatform voor VGT-gebruikers te kunnen positioneren. VRT NWS wijzigde daarom zijn aanpak om zelf nieuwsitems getolkt door gebarentaligen aan te bieden via het VRT NWS-platform. Dat wordt nu gedaan door VRT NU. Naar de toekomst toe wordt onderzocht hoe VGT-gebruikers op een toegankelijke manier kunnen worden doorverwezen naar VRT NU.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee in 2021 behaald te zijn.