KPI 8. De VRT maakt op basis van de aanbevelingen uit het forensisch rapport van Audit Vlaanderen een actieplan dat de te bereiken resultaten duidelijk bepaalt. De VRT verbindt zich ertoe om jaarlijks aan Audit Vlaanderen de nodige informatie ter beschikking te stellen over de implementatie van de aanbevelingen van het forensisch rapport van Audit Vlaanderen. De VRT verbindt er zich toe om op dit vlak jaarlijks de nodige, aantoonbare vooruitgang te boeken.

De VRT is in 2021 aan de slag gegaan met de aanbevelingen uit het forensisch rapport van Audit Vlaanderen. Onmiddellijk na ontvangst van het auditrapport (in oktober 2020) had de VRT reeds een actieplan opgemaakt en voorgelegd aan Audit Vlaanderen. Dat actieplan werd in 2021 omgezet en uitgewerkt in verschillende werkpakketten om tegemoet te komen aan de aanbevelingen. Het bevatte ook een reeks bijkomende acties die de VRT nam bovenop de gestelde aanbevelingen, en eveneens de te bereiken resultaten. Er werden ook acties in opgenomen om de algemene organisatiebeheersing te verbeteren, voornamelijk op het vlak van risicomanagement en van het aanscherpen van het bestaande integriteitsbeleid.

De VRT heeft in 2021 aan Audit Vlaanderen informatie overgemaakt over de implementatie van de aanbevelingen van het forensisch rapport. Daarin toonde ze aan dat ze veel vooruitgang heeft geboekt op de verschillende thema’s van het auditrapport.

Audit Vlaanderen rapporteert periodiek over de opvolging van de aanbevelingeng. In 2021 volgde Audit Vlaanderen i.s.m. Interne Audit VRT de forensische aanbevelingen tussentijds op, in functie van een aantal streefdata. De recentste rapportering dateert van 12 april 2022. 

Uit de rapportering van 12 april 2022 blijkt dat in 2021 één van de negen aanbevelingen uit de audit van 2020 was gerealiseerd. Het rapport bevestigt ook dat er reeds heel wat goede initiatieven zijn genomen om ook de gedetecteerde risico’s in de acht nog openstaande aanbevelingen te beperken. De VRT formuleerde per aanbeveling een actieplan en werkte deze actieplannen verder uit in werkpakketten. De initiatieven in de werkpakketten gaan in sommige gevallen breder dan het actieplan dat geformuleerd werd ter realisatie van de aanbeveling. Een aantal van de niet gerealiseerde aanbevelingen zitten dicht bij de realisatie. Globaal kan gesteld worden dat de VRT in 2021 sterk inzette op de realisatie van de openstaande aanbevelingen, met in het bijzonder de aanbevelingen in het kader van de forensische audit 2003 001.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee in 2021 behaald te zijn.