Russische media ‘Russia Today’ en ‘Sputnik’ afgesloten van Europese markt

Volgend op de eerdere aankondiging van de Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen om verdere maatregelen op te leggen in reactie op de Russische invasie in Oekraïne, neemt de Raad van de Europese Unie de beslissing aan om verdere restrictieve maatregelen te nemen tegen Russische propagandamedia. Deze nieuwe maatregelen zijn rechtstreeks en onmiddellijk van toepassing in alle Europese Lidstaten en hebben tot doel de toegang te beperken tot de belangrijkste door de Russische Staat gecontroleerde mediakanalen. Het betreft hier het beperken van Russia Today en Sputnik tot de Europese mediamarkt.

De Europese Groep van regelgevende instanties voor audiovisuele mediadiensten (ERGA – European Regulators Group for Audiovisual Media Services) schaart zich achter de genomen maatregelen en zal alles in het werk stellen opdat de genomen maatregelen kunnen worden doorgevoerd door de betrokken mediabedrijven. Vanuit deze optiek zullen de onafhankelijke mediaregulatoren, die verenigd zijn in ERGA, verder nauw samenwerken met de Europese Commissie.

Eerder deze week hebben de telecommunciatie- en mediaregulatoren in België, zijnde het BIPT, de CSA, de Medienrat en de Vlaamse Regulator voor de Media aan Telenet gevraagd om de nodige maatregelen te nemen om de doorgifte van Russia Today in België te staken. Telenet heeft deze vraag intussen positief beantwoord.

Meer informatie:
Persbericht Europese Commissie: Oekraïne: sancties tegen door Kremlin gesteunde media Russia Today en Sputnik

Perbericht ERGA: ERGA stands united and ready to contribute to the effectiveness of new EU economic sanctions on Russian state-controlled media

Wednesday, 2 March 2022