Uitzenden productplaatsing zonder identificatie (PP-logo): VRM legt TV Limburg boete op

Korte samenvatting van de beslissing:

De VRM controleerde de uitzendingen van de particuliere regionale televisieomroeporganisaties (2 mei 2021, 17u-20u), waaronder TV Limburg (vzw Tele-Visie-Limburg).

Programma ‘Het blijft in de familie’

Tijdens de onderzochte periode wordt het programma ‘Het blijft in de familie’ uitgezonden. In de uitzending in kwestie wordt een Limburgs familiebouwbedrijf in de kijker gezet. Het programma duurt iets meer dan 15 minuten. Op een kort item na (duurtijd ongeveer 2 minuten), gaat het gehele programma over het familiebouwbedrijf.

De zaakvoerster krijgt daarbij de mogelijkheid om de specialisatie van het bedrijf voor te stellen en uit te leggen waarin het bouwbedrijf zich onderscheidt van andere bedrijven.

Volgens de onderzoekscel van de VRM zou het programma door de verwevenheid van redactionele inhoud en commerciële communicatie als geheel enkel onder de vorm van een publi-reportage kunnen worden uitgezonden.

Na het herbekijken van de beelden en rekening houdend met het verweer van de betrokken omroeporganisatie, oordeelt de algemene kamer van de VRM dat herhaalde overmatige aanprijzingen in de betrokken reportage ontbreken. De algemene kamer acht het dan ook onvoldoende bewezen dat de omroeporganisatie enige betaling voor de reportage heeft ontvangen.

Bijgevolg wordt geen inbreuk vastgesteld.

Programma ‘Score’

In het programma ‘Score’ staat de sportactualiteit uit de regio centraal. Telkens de presentator in beeld komt, komt ook centraal op het scherm een flesje frisdrank in beeld. Het gaat volgens de onderzoekscel duidelijk om de plaatsing (centraal op de presenteerdesk) van een product in een programma, in de meest letterlijke zin van het woord.

De aanwezigheid van productplaatsing in het programma wordt echter niet op de voorgeschreven manier aangegeven. Noch aan het begin, noch aan het einde van de uitzending wordt een PP-logo getoond.

Bij het bepalen van de sanctie houdt de VRM er rekening mee dat TV Limburg reeds bij een eerdere beslissing een waarschuwing heeft gekregen voor gelijkaardige inbreuken.

De VRM legt TV Limburg nu een administratieve geldboete van 500 euro op.

Partij 1:
VRM
Partij 2:
VZW Tele-Visie-Limburg
Kamer:
Algemene kamer
Datum publicatie: 3 November 2021
Beslissingsnummer:
2021-035
Type procedure:
Ambtshalve onderzoek