Tekstuele beschrijving figuur 6 2017

De figuur beschrijft de verschillende stadia die doorlopen worden om omroepdiensten tot bij de eindgebruiker te brengen. Verticaal staat

  • Wie de eigenaars zijn van een netwerk
  • Wie de exploitanten zijn van een netwerk
  • Wie de dienstenverdelers zijn

opdat omroepdiensten tot bij de eindgebruiker geraken. De eindgebruiker staat in deze figuur dan ook helemaal onderaan.

Horizontaal worden de verschillende netwerken waarlangs omroepdiensten verdeeld kunnen worden opgesomd. Dit zijn de kabel, DSL, satelliet, DVB-T en geconnecteerd. Hieronder wordt elk netwerk met zijn economische agenten opgesomd.

De kabel is in eigendom van Nethys, Telenet, Coditel (Coditel is onderdeel van Telenet) en Interkabel. Het wordt geëxploiteerd door Nethys, Telenet en Coditel (Coditel is onderdeel van Telenet) die tevens ook de dienstenverdelers zijn, samen met Orange.

Het tweede netwerk is DSL. Dit netwerk is in eigendom van en wordt geëxploiteerd door Proximus. De dienstenverdelers zijn Proximus en Scarlet (Scarlet is onderdeel van Proximus).

Daarnaast bestaat er satelliet om omroepdiensten door te geven. Satelliet is in eigendom van en wordt geëxploiteerd door SES Astra. De dienstenverdeler is M7 (TV Vlaanderen), maar is ook free to air aanwezig.

Een vierde systeem is DVB-T dat in eigendom is van en geëxploiteerd wordt door Norkring. De dienstenverdeler is free to air. In dat geval gaat het om zenders van de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT).

Een laatste netwerk via hetwelke omroepsignalen doorgegeven worden, is geconnecteerd. Eigenaars zijn Interkabel, Orange, Nethys, Coditel (Coditel is onderdeel van Telenet), Proximus en Telenet. Exploitanten zijn Orange, Nethys, Coditel (Coditel is onderdeel van Telenet), Proximus en Telenet. Dienstenverdelers zijn Proximus, Stievie, Telenet, Be TV, Nethys, Coditel (Coditel is onderdeel van Telenet) en M7.