SD 3.2. Sport | Verbindend, universeel toegankelijk en participatie-bevorderend

Sport is een wezenlijk onderdeel van zowel de informatie- als ontspanningsopdracht en de verbindende rol van de publieke omroep. De VRT zet in op sportnieuws, duiding en analyse. De VRT voorziet in een toegankelijk aanbod van een brede waaier aan sporten. De VRT draagt met haar sportaanbod bij tot zowel passieve sportbeleving en -inzicht, als tot actieve sportdeelname

3.2.1. Minstens twee aanbodsmerken besteden naast voetbal en wielrennen aandacht aan ten minste dertig kleine sporten

De VRT stelt dat zowel op tv, online als op de radio meer dan dertig sportdisciplines aan bod kwamen (Radio 1 belichtte 60 sporten en Sportweekend op Eén 55 sporten). Behalve voor voetbal, wielrennen, tennis, volleybal en basketbal had Sporza (het VRT-aanbodsmerk voor sport) aandacht voor onder meer hockey, schaatsen, skiën, schermen, boksen, karate, darts en triatlon. Ook sporten voor mensen met een beperking kwamen aan bod: er werd verslag uitgebracht van op de Special Olympics en er was aandacht voor de g-sporten voor mensen met een beperking. De VRT had in 2017 meer aandacht voor sportbeoefening door vrouwen dan voorheen met verslaggeving van de nationale vrouwenploegen voetbal, volleybal, basketbal en hockey.

De VRT deed inspanningen om minder bekende sporten te promoten. Samenvattingen van kleinere disciplines werden uitgezonden vlak voor of na populaire sportevenementen (bijvoorbeeld handbal voor of na een grote wielerwedstrijd).

Online was er verslaggeving van tal van sporten, achtergrondinformatie, uitslagen en klassementen. Via de Sporza-voetbal-app konden mediagebruikers vanaf december 2017, tegen betaling, snel de doelpunten of andere markante gebeurtenissen van een wedstrijd (zoals kansen en kaarten) bekijken en dit binnen een korte tijdsspanne na de gebeurtenis, tot een uur na de wedstrijd. Daarnaast bleven de onlinebeelden van de wedstrijden gratis aangeboden worden zoals voorheen (via Sporza.be en via de Sporza-app).

Het overzicht van de verschillende sportdisciplines is als bijlage 12 opgenomen.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

 

3.2.2. De VRT organiseert twee keer per jaar overleg met de partners op het veld, zoals de sportfederaties en Sport Vlaanderen

De VRT stelt dat de sportredactie regelmatig overlegde met partners uit de sportsector.

De sportredactie overlegde voortdurend met de organisaties waarvan ze evenementen covert. Zo had de redactie regelmatig contact met de Belgische voetbalbond, de Pro League, de Belgische wielerbond, de Volleyballiga en –bond, de Basketbal-, Handbal- en Hockeyfederaties, de organisatie van de Memorial Van Damme, de organisatoren van alle klassieke wielerwedstrijden in Vlaanderen, van het tennistoernooi in Antwerpen, van jumpings, van het gymgala, enzovoort. De VRT overlegde met de vertegenwoordigers van Sport Vlaanderen en met de Vlaamse Sportfederatie en Sportraad.

Om gezondheid, sport en beweging te promoten ondersteunde Radio 2 een aantal sportevenementen, zoals verscheidene veldritten, de Gentse zesdaagse, Urban Trail in Leuven en Hasselt, de wedstrijden van de Daviscup Tennis in Oostende en de Kerstjumping in Mechelen. Radio 2 was partner van basketbalclub HUBO, Limburg United en van voetbalclubs STVV en KV Oostende. De regionale redacties van Radio 2 werkten samen met verschillende sportclubs.

In Kwistet (MNM) werd aandacht besteed aan bekende en minder bekende sporten. Daarvoor werkte het net samen met de betrokken sportfederaties en Vlaamse sportclubs. MNM ondersteunde ook sport en beweging, zoals met aandacht voor de etsbeurs Velofollies (MNM). Eén werkte samen met de Belgische Wielerbond voor de productie van de reeks Kroonprinsen.

Nog meer voorbeelden van overleg en samenwerkingen in het kader van sport zijn opgenomen in bijlage 8.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.