1.4. Aandacht voor diversiteit in personeelsbeleid

1.4.1. Streven van de VRT m.b.t. de samenstelling van het personeelsbestand

De VRT heeft de opdracht om tegen 2020 verder te werken aan een diverser personeelsbestand met betrekking tot vrouwen, personen met een arbeidshandicap en nieuwe Vlamingen.

Personen met een handicap zijn: personen die een invaliditeitsuitkering ontvangen; personen met een attest van de arbeidsarts die re-integreren met een integratieprotocol waaruit blijkt dat er blijvende aandacht moet zijn voor de effecten van de handicap of chronische ziekte; personen die 6 maand aaneensluitend ziek geweest zijn en bij terugkomst re-integreren met een integratieprotocol waaruit blijkt dat er blijvende aandacht moet zijn voor de effecten van de handicap of chronische ziekte, en die een van de attesten uit de andere categorieën  kunnen voorleggen.

Nieuwe Vlamingen hebben minstens 1 ouder die geboren is buiten de EU-15.  

De VRT stelt dat dit een groeipad is waaraan continu gewerkt wordt. Om meer vrouwen, mensen met een beperking of mensen een migratieachtergrond aan te trekken, ondernam de VRT in 2017 een aantal acties zowel naar schoolgaande jeugd als naar reeds afgestudeerden, zoals:

  • naar hen toe gaan (bijvoorbeeld op scholen of jobbeurzen);
  • hen uitnodigen voor een bezoek aan de VRT;
  • hen uitnodigen voor een specifiek VRT-evenement.

Dat gebeurde al dan niet samen met andere spelers uit het Vlaamse medialandschap (zoals Mediarte).

Daarnaast waren er nog een aantal andere initiatieven, zoals:

  • De VRT geeft een aantal personen met een migratieachtergrond of met een arbeidsbeperking de mogelijkheid om ervaring op te doen. De 11 ervaringsstagiairs werden uitgenodigd op de welkomdag waarbij het thema diversiteit besproken wordt. Zij kregen de kans om een persoonlijk account te starten op een digitaal leerplatform. De ervaringsstagiairs die in een productieomgeving terechtkwamen, konden een stemtest en eventueel logopedische oefeningen doen. Vier van hen volgden ook een aantal logopedische sessies.
  • De VRT werkte een aantal keer samen met een GOB (Gespecialiseerde Opleiding, Begeleiding en bemiddeling) om collega’s met een arbeids- handicap te begeleiden. Via hen kreeg de VRT ook ondersteuning. Bij een aantal beperkingen (zoals ASS) is de nodige ondersteuning van de leidinggevenden en collega’s een belangrijk instrument om een zo goed mogelijke samenwerking mogelijk te maken.
  • In 2017 werden, in samenwerking met Unia, twee workshops georganiseerd met als thema “diversiteit en vacatureberichten”. De sessies richtten zich naar medewerkers van VRT-jobs en andere VRT-medewerkers. Een aantal VRT- medewerkers volgden de online- cursus anti-discriminatiewetgeving

  

Tegen 2020 dient de VRT te streven naar volgende samenstelling in haar personeelsbestand:

  • 40% vrouwen voor het gehele personeelsbestand, 33% voor het midden en hoger kader
  • 1,8% personen met een arbeidshandicap
  • 4% Nieuwe Vlamingen

 

Eind 2017 waren bij de VRT 3,4% nieuwe Vlamingen in dienst (of 77 medewerkers, streefcijfer 2020: 4%). Daarnaast stelt de VRT -ter info- dat 10,3% van de personen die in 2017 als uitzendkracht bij de VRT (minstens 5 dagen) werkten, een migratieachtergrond had. 

Eind 2017 had 2% van de medewerkers een arbeidshandicap (streefcijfer 2020: 1,8%).

Eind 2017 was 38,7% van de medewerkers een vrouw (streefcijfer 2020: 40%). In het midden- en hoger kader was er ook in 2017 een stijging: eind 2017 was 35,5% van de medewerkers in die categorie een vrouw (streefcijfer 2020: 33%).

 

Er is in 2017 een positieve evolutie voor deze streefcijfers, die in 2020 dienen behaald te worden, vast te stellen.

De performantiemaatstaf dient tegen 2020 behaald te worden.

 

1.4.2. De VRT organiseert 10 bezoldigde opleidingsstages per jaar zolang evenredige arbeidsdeelname niet is bereikt

De VRT stelt dat 11 mensen met een arbeidshandicap of een migratieachtergrond in 2017 een bezoldigde ervaringsstage deden.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.