2.3.3. De VRT zet meer in op documentaire

2.3.3.1. De VRT investeert jaarlijks in de coproductie van minimaal 15 afleveringen documentaires, waarvan minstens de helft auteursdocumentaires (one off-documentairefilm of afleveringen van reeksen)

In 2017 heeft Canvas coproductie-overeenkomsten afgesloten voor 27 afleveringen documentaires die de komende jaren uitgezonden zullen worden. De VRT heeft in 2017 23 afleveringen documentaires uitgezonden.

Hierbij een overzicht: 

Gecoproduceerde auteursdocumentaires die de VRT in 2017 heeft uitgezonden:

El Color Del Camaleon

EXPRMNTL

I'm New Here

Documentaire reeksen die de VRT heeft uitgezonden in 2017:

4 x 7 (14 afleveringen)

Barber Shop (6 afleveringen)

Auteursdocumentaires die de VRT gecoproduceeerd heeft in 2017 (uitzending voor komende jaren):

A Punk Daydream

Manu

Marieke Vervoort

Rocket Man

Sakawa

Toen de Arabieren (nog) dansten

Vader.Moeder.Kinderen

Qatar - Gap in time

Dragon Women

Dark Rider

Documentaire reeksen die de gecoproduceerd heeft in 2017 (uitzending voor komende jaren):

Het mirakel van Almería (3 afleveringen)

Borderline (8 afleveringen)

Er was eens (6 afleveringen)

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

 

2.3.3.2. De VRT ontwikkelt een strategisch plan inzake documentaire. Ze pleegt hierover (uitdagingen, opportuniteiten, kwaliteitsnormen, ...) twee keer per jaar overleg met de sector en het VAF

Canvas wil de partner van de Vlaamse documentairesector zijn. Ze heeft hiervoor in 2016 een strategisch plan ontwikkeld dat de visie, missie en programmatie beschrijft (zie volgende paragraaf). In dit kader pleegde ze in 2017 ook regelmatig overleg met de sector en het VAF. Slechts één keer was er structureel overleg met de sector en het VAF (op 23 juni 2017 bij het VAF met Flanders Doc, vertegenwoordigers van de sector). Volgens de performantiemaatstaf dient 2 keer overlegd te worden en dit blijkt in 2017 niet het geval te zijn geweest. 

Met uitzondering van het onderdeel overleg (1 overleg in plaats van 2) blijkt de performantiemaatstaf hiermee behaald te zijn.

 

2.3.3.3. Minimaal één aanbodsmerk heeft aandacht voor documentaire in prime time, incl. auteursdocumentaire

De VRT stelt dat de visie en ambitie van Canvas rond documentaires zich vertaalde in een prominente plaats in het uitzendschema. Canvas programmeerde documentaire reeksen dagelijks in prime time van maandag tot en met woensdag en op zondag. Het betreft interne producties, externe producties, aankoopprogramma’s én coproducties met het Mediafonds (VAF). Genres als exploratie, geschiedenis, human interest, current affairs, cultuur en natuur kwamen aan bod. Enkele voorbeelden hiervan zijn El Color Del Camaleon, EXPRMNTL en 4x7.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.

 

2.3.3.4. De VRT is op minimaal 2 Europese / internationale festivals aanwezig met het oog op het ondersteunen van Vlaamse documentaire in het buitenland

De VRT stelt dat ze aanwezig was op het IDFA-forum She eld Doc/Fest (11 juni 2017) en op het IDFA-forum (Amsterdam, 20 tot 22 november 2017) om Vlaamse documentaires in het buitenland te ondersteunen.

De performantiemaatstaf blijkt hiermee behaald te zijn.