2.9 Telenet Group Holding nv

2.9.1  STRUCTUUR EN AANDEELHOUDERS

Telecomoperator en kabelmaatschappij Telenet werd opgericht als initiatief van de Vlaamse overheid.

Oorspronkelijk investeerden de Gewestelijke Investeringsmaatschappij Vlaanderen (Gimv), een Amerikaanse media- en telecomgroep US West, een consortium van uitgevers, enkele financiële groepen en de intercommunale kabelbedrijven in Telenet nv.

Bij de beursgang van Telenet verkochten onder meer de Gimv en de intercommunale kabelbedrijven het merendeel van hun aandelen. Ondertussen bezit het Amerikaanse Liberty Global de meerderheid van de aandelen.

Aandeelhouders

% kapitaal

Liberty Global Group

56,54%

Blackrock Inc

5,00%

BNP Paribas Investment Partners SA

3,27%

Threadneedle Asset Management Limited

3,04%

Eigen aandelen

1,77%

Werknemers

0,32%

Publiek

30,07%

Totaal

100,00%

Tabel 64: Aandeelhouders Telenet Group Holding NV      

Bron: http://nl.investors.telenet.be/phoenix.zhtml?c=241898&p=agm-ownership-structure, toestand op 29 september 2017

De groepsstructuur van Telenet werd de laatste jaren een aantal maal herschikt. Een belangrijke wijziging gebeurde naar aanleiding van de overname van Base Company NV. Bij de integratie van Base Company NV in de Telenet groep werd deze onderneming hernoemd tot Telenet Group BVBA[123], en werden er een aantal dochtervennootschappen onder geplaatst. Dit had ook een wijziging van de maatschappelijke zetel van Telenet Group Holding NV naar het adres van de maatschappelijke zetel van Telenet Group bvba tot gevolg.

In december 2016 werd dochtermaatschappij  GSM point services stopgezet  en na het afsluiten van de jaarrekening was er nog de overname van Coditel.

Figuur 19: Organigram Telenet Group Holding nv - tekstuele beschrijving figuur 19

Bron: VRM op basis van NBB

In de periode 2014-2015 heeft Telenet een partnerschap rond De Vijver Media gesloten. Telenet nam een participatie van 50% in het kapitaal van de audiovisuele mediagroep. Het weekblad Humo verdween uit het portfolio van de groep en is ondertussen in handen van De Persgroep. Corelio en Waterman & Waterman (Wouter Vandenhaute en Erik Watté) behouden 50% in De Vijver Media nv. De overname werd aangemeld bij de Europese Commissie en vervolgens goedgekeurd op 24 februari 2015.

In april 2015 kondigde Telenet plannen aan voor de overname van Base Company. De overname van Base Company door Telenet Group Holding en de daaropvolgende verkoop door BASE van haar 50% belang in VikingCo aan Medialaan vond plaats op 11 februari 2016. Beide transacties werden voltooid in navolging van de goedkeuring door de Belgische Mededingingsautoriteit en de Europese Commissie op respectievelijk 28 januari en 4 februari 2016.

2.9.2  AANBOD TELENET

2.9.2.1        Radio

Telenet is momenteel binnen het Vlaamse radiolandschap enkel actief als distributeur van kabelradio. Het signaal van verschillende radiostations wordt doorgegeven via het Telenet televisie-aanbod.

De Vlaamse Regering kende wel op 15 september 2017 een erkenning voor een netwerkradio toe aan dochtermaatschappij SBS Media Belgium.

2.9.2.2        Televisie

Oorspronkelijk beperkten de televisieactiviteiten van Telenet zich tot kabeldistributie. Aan de hand van enkele nieuwe initiatieven breidde de kabeloperator zijn werkgebied uit en werd een bredere televisiespeler.

Telenet brengt naast het basisaanbod een aantal betaalpakketten uit met onder andere de eigen zenders Play More Cinema HD, Play More Select HD, Play More Series HD, Play More Kicks HD, Play More Relax HD, Play More Black, Play Sports HD1, Play Sports HD2, Play Sports HD3, Play Sports 4, Play Sports 5, Play Sports 6, Play Sports 7, Play Sports 8, Play Sports Golf.

In 2011 verwierf Telenet de rechten op het Belgische eersteklassevoetbal, waarvoor een speciaal aanbod (het merendeel van de sportzenders) bij gecreëerd werd. Telenet biedt ook Eleven Sports aan via zijn sportzenders.

Door de overname van de Sanoma-aandelen in De Vijver Media werd Telenet veel meer actief in het segment productie en aggregatie. De Vijver Media controleert productiehuis Woestijnvis. In 2011 nam De Vijver Media de activiteiten van SBS Belgium over en werd daardoor de derde grote speler op de televisieomroepmarkt in Vlaanderen (naast de openbare omroep en de Vlaamse Media Maatschappij). Met VIER, VIJF en ZES biedt het drie televisieomroepen aan. Er bestaan ook catch-up services “Meer VIER” en “Meer VIJF”.

De stimuleringsregeling voor de audiovisuele sector voorziet dat dienstenverdelers ofwel een bijdrage storten in het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) ofwel opteren voor een co-productieproject. Aangezien Telenet sinds 2015 voor deze laatste optie gekozen heeft, werd het bedrijf dus ook via deze weg actief op het vlak van content productie.

In 2012 had Telenet reeds het STAPfonds opgericht voor de ontwikkeling van creatieve TV-formats.

2.9.2.3        Geschreven pers

In september 2014 verscheen het laatste 9lives magazine, het game-magazine dat de opvolger was van Gunk. De beide magazines werden gepubliceerd door de dochteronderneming T.Vgas. Sindsdien is Telenet niet meer actief op de markt van geschreven pers.

2.9.2.4        Internet

Telenet beheert natuurlijk de eigen klantensite telenet.be. Via dochter T.Vgas kan Telenet ook de gamewebsite 9lives.be tot zijn portfolio rekenen.

De website zita.be werd in 2017 overgenomen door Mass Transit Media (uitgever van Metro).

Verder is Telenet in het internetdistributiesegment aanwezig als internet service provider, netwerkbeheerder en internet access provider.

Via het netwerk van Orange biedt Telenet mobiel internet aan. Telenet kocht in 2016 Base Company NV over en heeft op deze manier een eigen mobiel netwerk verworven.

Telenet heeft verschillende apps verbonden met haar tv- en mobiele telefoniediensten zoals bijvoorbeeld Play Sports, Triiing, TelenetMobile en Yelo Play.

Via de participatie in De Vijver Media is Telenet medeverantwoordelijk voor de aan de tv-zenders verbonden websites vier.be, vijf.be en zestv.be.

In 2017 verkocht Telenet Ortel Mobile, een aanbieder van prepaid kaarten die het in handen kreeg na de overname van Base, aan telecomoperator Lycamobile. Tegelijk met de verkoop haalt Telenet Lycamobile binnen als nieuwe MVNO. Voorheen opereerde deze via Orange.

2.9.2.5        Divers en crossmediaal aanbod

Telenet beschikt over een interne regie voor de verschillende zenders. Samen met VRT (via dochteronderneming VAR nv) heeft Telenet belangen in de regievennootschap Pebble Media dat zich specialiseert in internetreclame.

Telenet is een belangrijke telecomspeler met een aanbod van televisie, breedband internet en (mobiele en vaste) telefonie.

De Telenetklant krijgt de mogelijkheid om in te tekenen op aparte diensten, maar kan onder de benamingen WIGO en Whoppa ook een bundel bestaande uit internet, digitale tv en telefonie kopen.

Met Yelo TV brengt Telenet digitale televisie en de Yelo-applicatie samen. De klant bekijkt dan met één dienst de content op elk scherm in huis.

Door de overname van het mobiele netwerk van Base hoeft Telenet in theorie niet langer gebruik te maken van een MVNO-overeenkomst met Orange om toegang te hebben tot een mobiele telefonienetwerk. De huidige MVNO-overeenkomst loopt eind 2018 af.

Ten gevolge van de Marktanalysebesluiten van 1 juli 2011 van de Conferentie van Regulatoren voor de elektronische Communicatiesector (CRC), moet Telenet kabeltelevisie en kabelbreedbanddiensten in combinatie met kabeltelevisie doorverkopen aan alternatieve dienstenverdelers. Op 1 maart 2016 lanceerde Orange, het vroegere Mobistar, zijn aanbod via de Telenetkabel.

2.9.2.6        Aanbod buiten Vlaanderen

Het aanbod van Telenet was in oorsprong vooral gericht op de Vlaamse markt, Voor residentiële diensten was Telenet buiten Vlaanderen tot voor kort actief in een aantal Brusselse gemeenten en in de gemeente Komen in het Waals Gewest. Door de overname van Coditel komt hier verandering in. Voor B2B-diensten is Telenet ook actief in heel België en in Luxemburg.

Telenet is voor 56,54% eigendom van de Amerikaanse Liberty Globalgroep en is op die manier verbonden met verschillende Europese kabeloperators (bijvoorbeeld Vodafone/Ziggo in Nederland of Virgin Media in het Verenigd Koninkrijk).

2.9.3  Overzicht merken Telenet

Tabel 65: Overzicht merken Telenet Group Holding nv